TR | EN
SERIGO projesi kırsal alanlarda sosyal katılımı artırmak için yola çıktı!
2.05.2024
Öne çıkan görsel

SERIGO projesi kırsal alanlarda sosyal katılımı artırmak için yola çıktı!

 

SERIGO projesi, kırsal topluluklarda sosyal katılımı artırmanın bir yolu olarak sosyal inovasyonu teşvik etmek amacıyla başladı. Proje, University of Eastern Finland tarafından koordine ediliyor ve 11 farklı AB ülkesinden 17 ortak kuruluşu bir araya getiriyor.

SERIGO, vaka çalışmaları ve pilot çalışmalar aracılığıyla toplum temelli katılımcı araştırmalar yürütecek, işbirliklerini teşvik edecek ve sosyal inovasyonun Avrupa'nın kırsal alanlarında dayanıklılığı, sosyal katılımı ve refahı nasıl artırabileceğine dair politika önerileri sunacak. Proje 4 yıl boyunca Avrupa Birliği'nin (AB) Horizon Avrupa programı kapsamında finanse edilecek.

13 vaka çalışması ve 5 pilot çalışma

SERIGO, kırsal alanlarda hassasiyetlerin analiz edilmesi için kesişimsel bir bakış açısı uygular ve topluluk temelli katılımcı araştırmalarla birlikte eleştirel sistem düşüncesini uygular. Bu yaklaşım, sosyal içermeyi ve eşitliği artırmada sosyal yenilikçi çözümlerin hem kapasitesini hem de sınırlılıklarını keşfetmeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda Avrupa'daki 13 vaka çalışmasında ampirik veriler toplanacak.

Proje aynı zamanda sosyal yenilikçi çözümleri test etmek ve hassas gruplara destek sağlamak amacıyla Avusturya, Estonya, Finlandiya, Slovakya ve Slovenya’da olmak üzere beş adet deneysel pilot uygulamasını işbirliği içerisinde oluşturacak. Avusturya’nın Karintiya bölgesindeki mülteci ve göçmen kadınlara yönelik bir eğitim programı ve Slovakya-Ostrovany'de kapasite geliştirmeyi teşvik ederken bir topluluk enerji girişiminin oluşturulması projenin pilot eylem örneklerindendir. 

Bunlara ek olarak SERIGO bilgi aktarımını ve akran öğrenimini kolaylaştırmaya da hizmet edecek bir Uygulama Topluluğu (Community of Practice-CoP) aracılığıyla araştırma sonuçlarını ve politika bulgularını birlikte oluşturacak ve doğrulayacak.

Proje konsorsiyumu

Koordinatör: University of Eastern Finland (Finlandiya)

Federal Institute of Agricultural Economics, Rural and Mountain Research (Avusturya)

Wageningen University (Hollanda)

University of Vigo (İspanya)

EURAC Research (İtalya)

Carinthia University of Applied Sciences (Avusturya)

University of Galway (İrlanda)

Tallinn University (Estonya)

Centre for Social Innovation (Avusturya)

Eskisehir Osmangazi University (Türkiye)

Comenius University Bratislava (Slovakya)

European Association for Innovation in Local Development (AEIDL) (Belçika)

Võrumaa Partnership Assembly (Estonya)

ProAgria Eastern Finland (Finlandiya)

Diakonie de La Tour (Avusturya)

Foundation for Improvement of Employment Possibilities (PRIZMA) (Slovenya)

Municipality of Ostrovany (Slovakya)

SERIGO Hakkında

SERIGO, topluluk temelli katılımcı araştırmalar yürütmekte, işbirliğini teşvik etmekte ve inovasyonun Avrupa'nın kırsal alanlarındaki savunmasız grupların dayanıklılığını, sosyal katılımını ve refahını nasıl artırabileceğine dair politika önerileri sunmaktadır. Proje, sosyal ekonomiden aktörlerin başlattığı veya dahil olduğu sosyal açıdan yenilikçi çözümleri araştırıyor. Kırsal toplulukların karşılaştığı zorlukları çözmeye odaklanan bir yaklaşımla SERIGO, kapsayıcı kalkınma girişimlerini teşvik etmek için sosyal ekonomi aktörlerinin yeteneklerinden yararlanmaya kararlı bir yapı ortaya koymaktadır.

SERIGO'nun Viyana'daki başlangıç toplantısı.

Görsel: Estonya'nın Võru bölgesinde uygulanacak pilot eylem bölgesi. © Võrumaa Ortaklık Meclisi.